Ten sos do jajek genialnie zastępuje majonez na Wielkanoc. Zrobisz go w 15 minut

Dodano:
Sos musztardowy w naczyniu Źródło: Freepik
Jeśli chcesz zaserwować swoim gościom na Wielkanoc coś innego niż klasyczny majonez do jajek, to przygotuj ten sos. Zrobisz go z kilku składników, które zapewne masz w swoim domu.

Na Wielkanoc najpopularniejszym symbolem i składnikiem wielu potraw są oczywiście jajka. Podaje się je na różne sposoby – jako dodatek do żurku, składnik tradycyjnej sałatki jarzynowej, a także po prostu ugotowane na twardo. W tej ostatniej wersji najczęściej serwuje się je z majonezem lub chrzanem. Mnie jednak koleżanka poleciła znacznie lepszy sos – jest pyszny i tak mi zasmakował, że teraz zawsze przygotowuję go na święta wielkanocne.

Sos musztardowy do jajek na Wielkanoc

To sos musztardowy, który robi się bardzo łatwo i szybko – dosłownie w kilka minut. Jest pyszny, wyrazisty w smaku i świetnie komponuje się z jajkami. Dzięki musztardzie ma lekko ostry charakter, który przełamuje delikatność jajek ugotowanych na twardo. Od kiedy go spróbowałam, żaden inny dodatek już mi tak nie smakuje.

Przepis: Sos musztardowy

Ten sos doskonale smakuje, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
105 w każdej porcji

Składniki

  • 4 łyżki musztardy
  • 4 łyżki majonezu
  • 40 g śmietanki 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie składnikówMusztardę, majonez, śmietankę oraz sok z cytryny dodaj do miski i porządnie wymieszaj całość.
  2. Doprawianie sosuSprawdź smak i w razie potrzeby dodaj szczyptę soli lub pieprzu.

Jeśli masz ochotę na więcej kuchennych eksperymentów – możesz przygotować do jajek sos koperkowy lub sos chrzanowy. Będą ciekawym urozmaiceniem na wielkanocnym stole.

Jak ciekawie podać jajka na Wielkanoc?

Jajka na Wielkanoc można podać na wiele ciekawych i efektownych sposobów. Świetnie sprawdzają się faszerowane – na przykład pastą z żółtek, szczypiorku i tuńczyka albo z pieczarkami. Można też podać je w formie kolorowych jajek marynowanych w burakach – prezentują się naprawdę pięknie na świątecznym stole. Możesz również zaserwować jajka faszerowane szpinakiem (wystarczy go ugotować i zmieszać z żółtkami jajek oraz doprawić wedle uznania). Ciekawym pomysłem jest także przygotowanie farszu z pieczarek, zielonego groszku, szynki i żółtego sera. Zobacz też inne propozycje na farsze do wielkanocnych jajek.

Jeśli chcesz nieco odejść od tradycji – możesz zaserwować jajka w koszulka – podane na chrupiących grzankach z odrobiną rukoli i sosem holenderskim mogą być elegancką przystawką. Ten pomysł sprawdzi się jednak tylko w przypadku bardzo kameralnego śniadania wielkanocnego, na którym będzie mało osób.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...